XV. SDI "TORNADO" |

Izviđači (skauti) su pokret za djecu i mladež, a u ostvarivanju ciljeva i programa im pomažu odrasli članovi organizacije. Izviđači se pretežno bave upoznavanjem prirode, druženjem (socijalizacijom djece) i učenjem korisnih vještina koje im mogu pomoći u budućem životu kako u civiliziranom svijetu, tako i u divljini.

Važnija znanja koja izviđači usvajaju su: orijentacija na karti i u prirodi, topografija, upoznavanje biljnog i životinjskog svijeta, čvorovi, putni znakovi, izviđačke pjesme, društvene igre u prirodi i zatvorenom prostoru, pionirstvo, signalizacija, prva pomoć, sportovi (npr. izviđački sportovi kao što su: otimanje marame, scoutball, tronogo trčanje) i drugo. Postoje i otvorena natjecanja orijentacijskog tipa i s tzv. olimpijskim disciplinama. Scoutball je jedna od najpopularnijih disciplina, u Hrvatskoj čak i postoji liga natjecanja.

Osnovne jedinice izviđača su jata i patrole, koje se okupljaju u družine, a dvije ili više družina tvore izviđačke udruge koje se još mogu nazivati i klubovi, stjegovi ili odredi. Stariji izviđači okupljaju se u klubove brđana koji djeluju samostalno ili u sklopu udruga.

Na nekom području (županija, grad, općina) moguće su organizacije Saveza izviđača pojedinog područja Savez izviđača Zagreba, Splitski skautski zbor, Savez izviđača Bjelovarsko-bilogorske županije, Savez izviđača Rijeke, Zagrebački skautski zbor).

Krovna organizacija izviđača u Hrvatskoj je Savez izviđača Hrvatske u koji se izviđačke udruge udružuju na dobrovoljnoj bazi.

Izviđački pokret u svijetu – link na stranicu WOSMa

Savez izviđača Hrvatske – link na stranicu SIHa

Savez izviđača Zagreba – link na stranicu SIZa