XV. SDI "TORNADO" |
 1. Koliko često djeca moraju sudjelovati u aktivnostima jata/patrole/Družine?
 • Sudjelovanje u radu Družine je proizvoljno, ali je svakako poželjno da djeca sudjeluju što češće (kao pravi članovi/članice).
 1. Moram li platiti članarinu za dijete nakon prvog sastanka?
 • Ne, članarina se plaća mjesec dana od kada je dijete prvi put došlo na aktivnost Družine za tekuću školsku godinu (daljnja objašnjenja možete dobiti od voditelja).
 1. Kada je početak i kraj aktivnosti?
 • Sastanci (radionice) se održavaju u unaprijed određenim terminima za cijelu godinu. Ukoliko dođe do promjene (što je rijetko), obavijestiti ćemo Vas.
 • Za svaku aktivnost (izlet, akciju,…) šalje se detaljna obavijest u kojoj je naznačeno kada i gdje se nalazimo i kada i gdje se vraćamo! To znači: ako piše da se nalazimo u 09:00 h pred MO Ružmarinka, da treba doći pred MO Ružmarinka u 09:00h, te ako piše da se vraćamo u 14:00 h pred MO Ružmarinka, da će netko i u slučaju ranijeg povratka pričekati s članovima, roditelje. Imajte na umu da uvijek postoji mogućnost kašnjenja zbog javnog gradskog prijevoza, to napominjemo pri polasku; te u slučaju ranijih/kasnijih dolazaka u slučaju nužde šaljemo obavijest putem SMS-a.
 1. Treba li moje dijete nositi svu navedenu opremu za aktivnost?
 • Za izlete/aktivnosti: DA! U popisu opreme je uvijek navedena obavezna osobna oprema (ukoliko dijete još nema uniformu obući će majicu/vestu ili sl.).
 • Za višednevne aktivnosti: DA! U popisu opreme je navedena obvezna osobna oprema. Ukoliko ne posjedujete neki komad opreme npr. vreću za spavanje – moguće je pitati te možda posuditi od Družine/voditelja ili drugih članova.
 1. Količina stvari i opreme koja se nosi na jednodnevnu i višednevnu aktivnost?
 • Jednodnevna aktivnost – djeca nose svoje ruksake (osim ako je drugačije navedeno) SAMA! Morate paziti da ponesu dovoljno tekućine – posebno ako se radi o pješačkom izletu.
 • Višednevna aktivnost – sva djeca koja mogu nose sama svoje stvari – zato je bitno da ih racionalno pakirate (detalji na roditeljskom sastanku prije aktivnosti). Ukoliko se djeca sama ne pakiraju, neka gledaju gdje što stavljate kada ih pakirate, da ne bi bilo ja nemam čarape… Ukoliko Vaše dijete ne može samo nositi stvari, imajte na umu da ih netko od voditelja ili starijih članova mora nositi – neka ruksaci ne budu veličine malog automobila.
 1. Što je to quipos?
 • Quipos (kvipos) je izviđačka bilježnica u koju Vaše dijete bilježi stečena znanja sa sastanaka i drugih aktivnosti. To može biti bilokakva bilježnica – poželjno je da bude tvrdih korica (rokovnik).
 1. Kada je vrijeme za pitanja i informacije od voditelja?
 • Nakon sastanka ili tijekom sastanka ukoliko su dva voditelja prisutna.
 1. Mogu li se prijatelji od moje djece uključiti u izviđačke aktivnosti?
 • Da
 1. Nošenje uniforme.
 • Uniforma se nosi na plave traperice, ili ako dijete nema traperice na hlače na gumb – jači materijal, tamnije boje. Nikako i nikada na trenirku! Isto vrijedi i za radnu uniformu.
 1. Što ako moje dijete pije lijekove i sl.?
 • Ukoliko Vaše dijete prima određenu terapiju, napomenite to voditeljima, te nam napišite upute doziranja i vrijeme uzimanja lijeka. Lijek je najčešće pohranjen kod voditelja, te i voditelj i dijete vode računa o uzimanju terapije.
 1. Što su to poletarci, planinke, jata, patrole…?

Poletarci i pčelice (djeca do 4.razreda osnovne škole) zajedno čine jato (5-15 članova). Izviđači i planinke (od 5.-8. razreda) čine patrolu. Postoje još i istraživači (15. – 21. god), mlađi brđani i brđanke (do 26.god) i stariji brđani i brđanke. Ali bez brige, da pojednostavimo, svi smo mi izviđači :). Jata i patrole vode naši vrli predvodnici.